maanantai 26. tammikuuta 2015

Jotain uutta 1/2015 - Hampurilaissämpylät

Uudenvuodenlupaukseni oli tosiaan kokeilla viikoittain jotain uutta reseptiä. Julkaisen nämä alkukuun uutuudet nyt hieman viiveellä.

Leipominen ei ole ikinä ollut minun vahvimpia aloja. Ei varsinkaan sellaiset leivonnaiset, joihin tarvitsee hiivaa. Päätin kuitenkin kokeilla tehdä itse hampurilaissämpylöitä. Googlailun perusteella päädyin Hyvää ruokaa ja annoskateutta -blogissa julkaistuun New York Timesin reseptiin.

Näiden the juttu on kohottaminen ja vaivaaminen. Ohje oli helppo, mutta sämpylöiden valmistumiseen menee useampi tunti, juurikin kohottamisen takia. Pelkäsin, että lopputulos on kivikovat käntyt, mutta onneksi näistä tuli ihanan pehmeitä ja muhkeita.

Itsetehdyt hampurilaissämpylät (7-8 kpl)
2,5 dl vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna +hiukan vettä voiteluun
(seesaminsiemeniä koristeluun)

1. Lämmitä maito-vesiseosta, sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Odota hetki, kunnes seos alkaa kuplia. 
2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula maitoseoksen joukkoon.
3. Vaivaa  käsin noin 10 minuutin ajan. (Yleiskoneella tulee nopeammin) Kohota taikinaa kulhossa noin 2 tunnin ajan, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
4. Tee taikinasta varovasti 7-8 pyöreää sämpylää leivinpaperille. Tässä vaiheessa on luultavasti suuri vaara pilata taikinan muhkeus liian kovalla käsittelyllä. Kohota pellin päällä vielä noin tunnin ajan.
5. Voitele sämpylät muna-vesiseoksella. Päälle voi halutessaan ripotella esimerkiksi seesaminsiemeniä.
6. Paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla, noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita. Alkuperäisessä ohjeessa uuniin käsketään laittaa vesiastia lämpenemisvaiheessa, mutta itse unohdin jaa erinomaisia tuli ilman sitäkin.

Täytteenä meillä oli jauheliha- ja kanapihvejä. Lisukkeena tsatsikia, marinoitua punasipulia, pekonia, kurkkua, tomaattia sekä jäävuorisalaattia. Pakastin ylijääneet sämpylät saman illan aikana, sulatettuina en ole vielä kerennyt maistella näitä.

Uusista resepteistä tämä jää ehdottomasti käyttöön, mikäli hampurilaissämpylän tarve vielä iskee! Uskaltaisin väittää, että NY Timesin ohje on maailman paras, vaikka muita en ole kokeilutkaan. Eikä kyllä tämän perusteella tarvitsekaan kokeilla.

 Arvosanaksi antaisin *****-, pieni miinus pitkästä valmistusajasta. Hyvää tosin kannatti odottaa ;)

-K-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti