Uudenvuodenlupaukseni
oli tosiaan kokeilla viikoittain jotain uutta reseptiä. Julkaisen nämä alkukuun
uutuudet nyt hieman viiveellä.
Leipominen
ei ole ikinä ollut minun vahvimpia aloja. Ei varsinkaan sellaiset leivonnaiset,
joihin tarvitsee hiivaa. Päätin kuitenkin kokeilla tehdä itse
hampurilaissämpylöitä. Googlailun perusteella päädyin Hyvää
ruokaa ja annoskateutta -blogissa julkaistuun New York Timesin
reseptiin.
Näiden the
juttu on kohottaminen ja vaivaaminen. Ohje oli helppo, mutta sämpylöiden
valmistumiseen menee useampi tunti, juurikin kohottamisen takia. Pelkäsin, että
lopputulos on kivikovat käntyt, mutta onneksi näistä tuli ihanan pehmeitä ja
muhkeita.
Itsetehdyt
hampurilaissämpylät (7-8 kpl)
2,5 dl
vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja
1
kananmuna +hiukan vettä voiteluun
(seesaminsiemeniä koristeluun)
(seesaminsiemeniä koristeluun)
1. Lämmitä
maito-vesiseosta, sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Odota hetki, kunnes seos
alkaa kuplia.
2. Sekoita
keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu
kananmuna sekä voisula maitoseoksen joukkoon.
3. Vaivaa
käsin noin 10 minuutin ajan. (Yleiskoneella tulee nopeammin) Kohota
taikinaa kulhossa noin 2 tunnin ajan, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
4. Tee
taikinasta varovasti 7-8 pyöreää sämpylää leivinpaperille. Tässä vaiheessa on
luultavasti suuri vaara pilata taikinan muhkeus liian kovalla käsittelyllä.
Kohota pellin päällä vielä noin tunnin ajan.
5. Voitele
sämpylät muna-vesiseoksella. Päälle voi halutessaan ripotella esimerkiksi
seesaminsiemeniä.
6. Paista
200 asteisessa uunissa, keskitasolla, noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat
kullanruskeita. Alkuperäisessä ohjeessa uuniin käsketään laittaa vesiastia
lämpenemisvaiheessa, mutta itse unohdin jaa erinomaisia tuli ilman sitäkin.
Täytteenä
meillä oli jauheliha- ja kanapihvejä. Lisukkeena tsatsikia, marinoitua
punasipulia, pekonia, kurkkua, tomaattia sekä jäävuorisalaattia. Pakastin
ylijääneet sämpylät saman illan aikana, sulatettuina en ole vielä kerennyt
maistella näitä.
Uusista
resepteistä tämä jää ehdottomasti käyttöön, mikäli hampurilaissämpylän tarve
vielä iskee! Uskaltaisin väittää, että NY Timesin ohje on maailman paras,
vaikka muita en ole kokeilutkaan. Eikä kyllä tämän perusteella tarvitsekaan
kokeilla.
Arvosanaksi
antaisin *****-, pieni miinus pitkästä valmistusajasta. Hyvää tosin kannatti
odottaa ;)
-K-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti